lördag 17 november 2012

Lögner, förbannade lögner och statistik

Från SVD idag :
"I en omfattande sammanställning av flera studier jämförs skaderisken hos unga idrottare i olika idrottsgrenar och typer av träning. Resultaten visar att skaderisken vid styrketräning var 0,0035 skador/100 mantimmar träning. Detta kan jämföras med skaderisken vid fotbollsträning (6,20 skador/100 mantimmar träning). Det är för ett barn mer än 1500 gånger farligare att spela fotboll än att styrketräna!”

Kom igen! I en normal 11-mannamatch i fotboll skulle alltså 2,05 spelare skadas? Jag spelar inte fotboll alltför ofta ska erkännas, men varje gång nån skadar sig blir man förvånad, och två i samma match?

(kanske gäller siffrorna internationell fotboll och varje ligga och kvida, bäras av bår och sen springa in på plan igen räknas som en skada?)

Jag noterar också humorn i att experten först slår fast att styrketräning är så säkert att man i snitt kan träna 45 min per gång, tre gånger i veckan i 255 år mellan varje skada ... men "för att inte skada sig bör man anlita en PT". Haha.

"Gymet dödar din själ och snor dina pengar"

9 kommentarer:

Bear sa...

6.2 skador / 100 mantimmar blir väl att riskerar dra på sig en skada var 10-11e fotbollsmatch/träning (om de är 90 min långa)? Dvs en skada per match om det sprider ut sig jämnt?

Kan ju hur som vara formuleringen "skadeRISKEN" som man tänjer lite på vad det faktiskt innebär, lite som "tillbud". Det hände nästan något...hur nu man får med det i en forskningsrapport. Hur som helst rätt knappt att bara luta sig på statistik, men det är väl så mycket forskning bedrivs.

Stod det sista citatet också i artikeln? ;)

Bear sa...

Haha, ja just det, 2 lag är det ju :)

Det låter väldans högt, men det beror ju på definitionen som sagt, ofta som någon gick från en match med en blesyr under innebandytiden.

Hur som inte helt rättvist att jämföra en kontaktsport med massor av folk som springer runt med en icke kontaktsport där man bara har sig själv att tänka på, resonemanget haltar helt enkelt (pun intended).

Jocke sa...

Helt klart är fotboll farligare än gymträning, men de här siffrorna är ju felaktiga flera faktorer åt respektive håll.

Såg vid en noggrannare genomläsning att detta är en sammanställning av olika studier.

Säkert samma underlag som användes för att bevisa att MMA har lägre skaderisk än bowling :)

Jocke sa...

Gjorde en tillfällig gymcomeback häromdagen. Tyckte lite slö rodd skulle vara bra uppstart efter en långdragen förkylning. Fy fan vad vidrigt det var! Igår tränade jag ute igen.

Bear sa...

Har du tittat ut imorse, inneträning i Sverige är inte så tokigt trots allt ;)

Krya på dig!

Jocke sa...

Det finns inga dåliga väder, bara mer eller mindre Rocky väder!

Var samma väder igår kväll, gick bra det med. Nu hoppas jag bara på lite skidväder istf skitväder.

rackempackem sa...

Kom just in från en timmes runda utan en antydan till väderrelaterat obehag.

Om någon hade "designat" utomhusmiljö och lyckats hitta ett sätt att ta betalt för att man skulle få träna i den med dom föremål man hittade längs sin färd så hade det varit den i SÄRKLASS dyraste, exklusivaste och mest eftertraktade träningsformen av alla.

Oavsett väderlek.

The world is backwards.

Jocke sa...

Vinter-Rocky - snart året om i en skidtunnel nära dig!

Jocke sa...

Vinter-Rocky - snart året om i en skidtunnel nära dig!