söndag 6 november 2011

Brutala genusperspektiv

"Strong people are harder to kill than weak people, and more useful in general."
- Mark Rippetoe

Gymets senaste leksak är en brutalbänk. Under surfning efter reglerna för utförande av övningen ramlade jag in på brandmanstesterna och då även de här diskussionerna när det gråts ut över hur könsojämnlika de är.

Det tråkiga är att kritikerna inte tycks förstå det fina hantverket i framtagandet av testerna (ok, jag inser att de egentligen har en helt annan agenda än att ta fram bra fysiska tester för brandmän). De tycks mena att testerna bara är nånting en (manlig) brandpamp dragit ur arslet, vilket inte alls är fallet.

Läs de två rapporter som finns, de är mycket intressanta för en fysnörd. Men sammanfattningsvis har de kollat på vad brandmän faktiskt gör i arbetet (utöver att spela kort och titta på teve); definerat typinsatser; sportifierat dessa; utfört massor av fystester, både high-tech och low-tech. Och sen applicerat mängder av siffervoodoo för att komma fram till ett testbatteri (så low-tech som möjligt) i form av :
kroppslängd och vikt, greppdynamometer, bänkpress 30kg, drag till hakan 7½kg, stående längdhopp, löpning 3000m och rodd 500m. Det är dessa tester någon dragit ur arslet.

En uppföljningsrapport släpptes nyligen om hur gränsvärdena tagits fram. Låt oss titta på tre av de mest "värdelösa" testövningarna :
  • Grepptestaren. Isoleringsövning som bara testar från armbågen och nedåt. I en maskin. Helt ofunktionellt!
  • Bänkpress. Alla som inte älskar övningen hatar den.
  • C2-Rodd. Om han inte jobbar på Saltkråkan kommer en brandman sällan behöva ro.
Greppdynamometer
Vem skulle vilja att dess liv hängde på hur bra en brandman som inte kan gripa ihop 40 kg kan släpa slangkorg i ett trapphus?

Trots detta sätter de i slutändan minimivärdet till 30 kg?C2-Rodd 500m
Nånstans vid en C2-Rodd av <=1:45 på 500m börjar förmågan att riva innertak ta fart. Sambandet liknar mer en linje än en tröskel tycker jag.

Bänkpress
Vid bänkpress har de satt tröskeln vid 25 repetitioner. Jag skulle känna mig mer bekväm om det kommer en brandman som klarar 40x30 kg när mitt hus brinner. Detta är med en hastighet av 25 lyft/minut, vilket är svårare än fri fart.Ibland ser det t.o.m. ut såhär. Ju mer fys desto bättre resultat, utan någon uttalad tröskel nånstans.

2 kommentarer:

Bear sa...

Det är sammanfattningsvis en märklig diskussion kring det här som vi pratat om.

Sen så tror jag inte att de har med simning i någon del av rapporten? Det hade varit intressant med någon jämförelse där med.

Jocke sa...

Om simning ens nämndes i del 3 så var det i ensideskapitlet om arbetsinsatsbanor.

Rapporten hade ett väldigt tråkigt slut, men det blir nog ett inlägg i sig.