onsdag 8 juni 2011

Utmaningen

Jens 400/40-mål (över 400 kg i styrkelyft, under 40 på milen) har fått mig att fundera mycket över ett gammalt långsiktigt mål jag hade, daterar nog tillbaka till 1994 eller så.

Inom 24 timmar :
Marklyft 225 kg eller mer, ska göras med tävlingsgodkänt utförande och raw.
10km löpning på 40:00 eller snabbare, ska göras i ett sanktionerat lopp.


Från början var det tänkt som 3x kroppsvikten för en 75kg-kille, men sen bestämde jag mig för att det kvittar - löpningen blir inte direkt lättare om man väger 80-85kg.

Det närmaste målet jag kommit var nog 2001 då jag sprang ett dåligt disponerat midnattslopp på 41:41 och marklyfte 1x215 och 5x3x180 inom 3 veckor från loppet. I rätt kvarter, men inte i bollparken. Efter detta fick jag andra prioriteringar.

Med livstidspers på 37:12 respektive 240 har jag det med lite marginal i samma kropp, men med 18 år mellan rekorden kan jag bara undra om jag skulle kunna ha det i samma kropp, samtidigt. Men jag nöjer mig med att undra över vad som kunde ha varit. Och blir inte yngre i processen.

10 kommentarer:

Martin Altemark sa...

Jag försöker ju gaska upp mig här borta. Ska vi börja spela schack eller nåt på gamla dar?

Jocke sa...

Schackboxning lät ju som nånting iofs.

Bear sa...

Man kan ju ha som "morot" att springa milen om man persar i mark, eller vända på det och säga att man inte får lyfta tunga mark om man inte sprungit milen minst 24 h innan. Oavsett så ser det ut som om jag måste springa milen snart.

Jocke sa...

Jag har som mål, fast lite mer på sikt ;), att bygga upp mig till att kunna springa hårt runt sjön här utan att paja vaderna. Inget krav på tid mer än att det är "hårt tempo".

rackempackem sa...

apropå detta och the sport fitness:

förbered dig för att bli tillfrågad att utföra det mesta man kan tänka sig av fysiska mätbara aktiviteter. (unknown, unknowable). men du behöver aldrig oroa dig för att du måste klara av att 1) lyfta något tungt (tungt för en människa) eller 2) springa snabbt (snabbt för en människa)

varför inte bara tex, ett marathonlopp med ett max marklyft just före eller efter. bäst genomsnitt vinner. (enligt någon finurlig matematisk modell som någon kompetent människa för fnula fram)

skulle resultatet skilja sig från de som dominerar sport of fitness idag?

naturen funkar väl lite mer så - om du inte kan lyfta föremålet = död, om du inte hinner fram i tid/ hinner ifrån faran = död.

dessutom skulle tävlingen kunna vara överstökad på sisådär 4 timmar. (ja, eller den som aspirerar på vinst skulle väll behöva vara klar på runt 3 timmar,)

huvudet hopas av nyfiken undran, tex: vad är den snabbaste 200kg maran man kan tänkas förvänta sig? hur tungt kan en sub 3 mara lyfta som mest.

tala om intressant sport.

rackempackem sa...

eller hur?

Jocke sa...

Lyft så mycket du kan (X kg), spring sedan så långt du kan på X minuter. Flest meter vinner.

Benedikt vs Gebrselassie.

Jocke sa...

Fast en världklasslyftare i 75-90 kg klassen skulle nog spöa skiten ur Benedikt i en sån tävling.

rackempackem sa...

intressant. frågan är om det känns som en rättvis matematisk modell?

man kan ju naturligtvis tänka sig att gå på placering också. vem sulle vinna då? knappast benedikt eller selassi då heller. förslagsvis någon som tränar på att springa maran och att göra marklyft. och så är vi tbka på ruta ett igen.

men jag tanken på att det skulle finnas tävlingar i motsägelsefulla extrema motpoler.

the sport of fitness skulle med fördel kunna driva den tesen med ökat trovärdighet som följd.

rackempackem sa...

"men jag gillar tanken..." skulle det vara i ovanstående obegripliga mening.