söndag 2 januari 2011

Köra in huvudet i väggen?

Graf från gamla kraftsport snodd från sovjettränarna. Öststatarna visste att utvecklingstakten minskar efter 5 år och planar ut på en individuell nivå efter 10 år. Cirka två år tidigare i lättare viktklasser (idrottsmännen bantar för att hålla sig kvar).

Det här är baserat på öststatarnas variant av professionella idrottsmän så det förutsätter maximal träningsvolym och återhämtningsåtgärder. Utan dessa planar sannolikt kurvan ut tidigare och tvärare.

Det får ju en att fundera över det kloka i att jaga GPP-ökningar 18 år in i träningskarriären, istället för att bara leka. Visst, jag lade nåt år på strongman och tre på Crossfit (varav jag inte ångrar de första 1½...), men egentligen skulle jag kunna lagt två år vardera på t.ex. grappling, simning, klättring och gymnastik, eller bara spelat en massa tennis. Och fått samma GPP-resultat.

Ja, det är väl så att hoppet är det sista som dör. Strax efter rotatorcuffen och diskarna.

7 kommentarer:

Iron Claw sa...

Hej! Är lite sugen på att köra någon strongman-tävling. Har du några tips på hur man ska lägga upp träningen då? Tyvärr saknar jag det mesta specialprylar som används för strongman, så jag är hänvisad till vanlig skivstång mm. Har även en tung sandsäck som jag brukar bära omkring på.

Hälsningar

Anders

Jocke sa...

Det största bekymret är att ha en träningsplats (svårt om man bor i stan t.ex, när jag började körde jag hos farsan). Har man en träningsyta och nånstans att stuva undan går det att improvisera ihop en del utrustning.

Stora skillnader mot gymträning :
- gå med vikt (farmers, ok, conan, loading i olika varianter)
- lyfta från djup position (däck, stenar)
- tungt statiskt grepp (farmers, deadlift hold)
Din säck kan nog hyfsat ta hand om de första två.

Jag vet att en med mycket mer grepptalang än mig tränade genom att stå och hålla en skivstång statiskt, själv skulle jag se till att skaffa nånting som inte rullar.

Träningsupplägg beror väldigt mycket på förutsättningar. Konventionellt är väl X dagar gym och en grendag, det får bli nåt sånt om man har gym & grengrejer på separata platser.

Sen dryga tio år tillbaka har det funnits professionella strongmans som faktiskt specialiserat sig på sporten (dvs inte tränat en byggarsplit och fuskat med lite grenträning på helgerna). Då behövs mycket utrustning som är lättillgänglig.

Har man inte så mycket mer än en sandsäck så får man väl köra med den som finisher :)

Inte så hjälpsamt svar, men inte så lätt fråga som kan tyckas heller.

Iron Claw sa...

tack för ditt svar. en kort uppföljningsfråga. Vilka övningar på gym är att rekommendera om man vill träna för strongman? är det knäböj, mark och bänk som gäller? brukar även köra farmers walk med tunga hantlar.

Jocke sa...

Marklyft och pushpress skulle jag säga.
Farmers med hantlar är ett ok substitut och tränar ju att gå med vikt. Problemet är att man kan sällan gå riktigt tungt eftersom de rullar ur händerna.

Martin Altemark sa...

Flytta till Uppsala och leta dig till CrossFit Uppsala - vi börjar få en rätt bra uppsättning utrustning.

Jocke sa...

Martin- :) Jag har precis tagit mig därifrån (igen)

Martin Altemark sa...

Äsch då, nu ska vi inte vara såna. Geografi, det är världsliga saker det.