onsdag 10 oktober 2012

Rockyjogg vs Tjurrus

Aktiviteterna tangerar varandra, men då bli smutsig är nånting som förr eller senare händer inom Rockyjogg (RJ) så är det ett uttalat syfte inom Tjur Ruset (TR). En annan stor skillnad är att RJ bjuder på många moment där misslyckande är sannolikt, TR bjuder inte ens på moment där det är möjligt att misslyckas.

Uppförsbackar: RJ såsom det utövats hittills har kanske brustit i rejäla löpbara uppförsbackar. Vi har kört riktigt brant (scrambling/klättring) eller gått i de branta backarna, att springa sönder träningspasset i en backe har bara verkat dumt.

Nedförsbackar: ungefär samma sak: vi har scrambleat nerför "berg", vilket mycket handlar om att inte ramla och bryta nånting. Att bara flyta med i löpning utför branta men välpreppade stigar är inget vi gör mycket inom RJ.

Teknisk löpning: rötter, sten och skit. Här har man helt klart nytta av RJ jämfört med asfalts/löpspårslöparna. En orienterare har ännu större fördel av den enkla anledningen att han tillryggalägger mycket mer sträcka per vecka/månad/år i sån terräng än en RJ:er.

Nära-Rocky-moment: TR i år bjöd på en dryg handfull nära-rocky-moment. Efter sådär 4 nedhopp på kort tid från relativt hög höjd kunde jag plocka tre enkla placeringar av killar som tagit tvärslut av att bara jämfotahoppa rakt ut (jag använde inte den metoden). Men en dryg handfull nära-rocky-moment spritt på en timme är inte tillräckligt för att ha nån riktig inverkan på utfallet.

Träsken: träsken var intressanta, och inte helt enkelt att ens i efterhand avgöra vilken metod som var rätt. (a) Klafsa metodiskt kortaste vägen, b) Kryssa mellan de ställen där det verkade finnas lite mer hållfast underlag, c) Kamikazespringa rakt ut i vattnet (jag favoriserade b med fler inslag av a än c under loppet)).

Diket: Sekvensen av diken var TR rakt av, under en RJ skulle man ha hoppat över diket. Enda syftet var att göra deltagarna smutsiga, och ärligt talat tyckte jag det blev väldigt träligt väldigt fort. Diket krävde ingen skicklighet (utöver att fuska utan att åka fast eller sova alltför dåligt efteråt) utan i bästa fall neutraliserade det löpsteg vs motor lite.

3 kommentarer:

Bear sa...

Hahaha, menar du inte Kamikazespringa? ;)

Grymt bra tid förresten, för egen del blev det tyvärr inget, däremot jobb på brandkåren :)

Bear sa...

Alltså över helgen, herregu, fast jobb ska man inte ens råka skämta om!

Jocke sa...

Ja, jag ska ändra felet. Men jag är rätt säker på att nån faktiskt Harakirisprang. Liket flyter väl upp till våren.

Det var rätt tufft mot kroppen att springa om man inte är tillräckligt löptränad. Att bara vara rent ut otränad är nog skonsammare.